L’Ajuntament rep el vistiplau a la seva proposta de protegir un pinar a Cala Pada i limitar la construcció al seu costat.

Inici

Ajuntament

Transparència

Àrees/Departaments

Municipi

Parroquies

Turisme

Noticies
SUSPENSIÓ TEMPORAL DE L'ATENCIÓ PRESENCIAL AL PÚBLIC Més informació
DECRET ESTABLINT SERVEIS ESSENCIALS PEL FUNCIONAMENT DELS SERVEIS PÚBLICS MUNICIPALS Més informació
BAN SOBRE EL PLA DE MESURES EXCEPCIONALS PER A COMBATRE EL COVID-19 Més informació 
REIALS DECRETS I ALTRA NORMATIVA ESTATAL PEL COVID-19 Més informació (actualització constant)

 

L’Ajuntament de Santa Eulària des Riu portarà al ple ordinari d’aquest mes, que tendrà lloc el proper divendres, la modificació número 12 de les seves Normes subsidiàries (NS), que permetrà protegir un pinar de més de 17.300 metres quadrats situat a primera línia de costa a Cala Pada i limitar l’impacte d’una nova construcció al seu costat després que el Tribunal Suprem (TS) donés la raó a la propietat en contra del criteri del consistori d’evitar noves edificacions en aquesta parcel·la. La proposta municipal d’ordenar la zona amb aquests criteris restrictius ha rebut el suport de la Comissió Balear de Medi Ambient.

El conflicte va sorgir amb l’aprovació de les NS el 2012 ja que l’Ajuntament declarava que en una parcel·la de 20.260 m2, s’havien de declarar Espai Lliure Privat (i, per tant, inedificable) 17.329 m2 i la resta, considerar-la com a zona comercial, la qual cosa es considerava que tenia un impacte limitat al medi ambient i el paisatge. La propietat va considerar que aquesta decisió els perjudicava ja que limitava la possibilitat d’aprofitament.

Tot i que el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) va donar primerament la raó al consistori, la propietat va recórrer al TS i aquest va considerar que l’Ajuntament havia actuat correctament proposant preservació del pinar però que l’aprofitament constructiu que s’atorgava era menor del que li corresponia a la propietat atenent al que tenien les parcel·les de la zona, de manera que s’obligava al consistori a elevar aquesta dels 5.426 m2 del principi als 7.091 m2 que determinaven els jutges.

Per a evitar que l’obligació d’augmentar l’edificabilitat que fixava la sentència es traduís en una construcció més gran i amb més impacte mediambiental i paisatgístic, es varen iniciar converses amb la propietat. Davant la negativa d’aquesta a les opcions que donava l’Ajuntament, el consistori va decidir tramitar una modificació de les NS, en la qual es fixa que es manté inalterable el pinar i l’ús com a equipament comercial a la part de la parcel·la del costat del petit bosc. La resta de capacitat constructiva que no es pugui fer servir en aquesta part de la primera línia de costa la propietat estarà obligada a traslladar-la a altres possessions que té més allunyades de la mar on l’impacte seria més reduït i no desvirtua l’actual esperit de la zona de Cala Pada.

Si s’aprova en aquest ple es procedirà a una exposició pública durant la qual qualsevol persona o ens podrà presentar al·legacions i, una volta estudiades aquestes i incorporades o desestimades les modificacions segon la llei, es podrà fer l’aprovació definitiva. A continuació, un estudi de detall haurà de determinar quina edificabilitat es pot fer servir a primera línia i quin passa més endarrere. Aquesta proposta haurà de ser estudiada per l’Ajuntament i tendrà una avaluació ambiental davant la Comissió Balear de Medi Ambient.

 

 

20200224 Protecció bosc Cala Pada sense tipus terreny

 

20200224 Protecció bosc Cala Pada

 

 

 

Utilizamos cookies propias y de terceros para prestar nuestros servicios y analizar la actividad de la web con la finalidad de mejorar su contenido. Si continúa navegando sin modificar la configuración de su navegador, consideramos que acepta su uso. Más información en nuestra Política de cookies. Política de cookies